Koncern Nestlé właśnie rozpoczął rozbudowę swojej kaliskiej fabryki, w której produkuje pod marką Winiary m.in. dania instant, sosy, majonezy czy zupy. Zakończenie wartej 16,7 mln CHF budowy obiektu produkcyjnego, planowane jest na Wielkanoc 2010 r.
Przez niemal 15 lat Nestlé poczyniło w fabryce wiele znaczących inwestycji, a nowy budynek jest częścią tej długofalowej strategii. W początkowych latach były to głównie nakłady na modernizację infrastruktury, a ich koszt przekroczył 60 mln USD. W latach 2005-2008 inwestycje o wartości 65 mln PLN koncentrowały się w szczególności na rozbudowie linii produkcyjnych oraz ochronie środowiska.
- Rozbudowa fabryki to nie tylko bardzo dobra informacja dla firmy, świadcząca o prężnym rozwoju, ale także pozytywny sygnał dla lokalnej społeczności - zauważa Markus Froehlich, dyrektor fabryki Winiary. - Projekt rozbudowy zakłada również współpracę z lokalnymi dostawcami - dodaje.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Nestle rozbuduje fabrykę w Kaliszu