PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Jean-Noël Fourel rezygnuje ze stanowiska prezesa grupy Selena

05-01-2018 20:49 |  aktualizacja: 05-01-2018 21:25
Jean-Noël Fourel rezygnuje ze stanowiska prezesa grupy Selena

Jean-Noël Fourel prezesem firmy został we wrześniu 2016 r

fot. Selena

Jako przyczynę Fourel wskazał powody osobiste. Rezygnacja następuje z dniem 5 stycznia 2018 r., ale nie oznacza natychmiastowego odejścia ze spółki.

- Jean-Noël Fourel wraz ze złożoną rezygnacją wypowiedział umowę o zarządzanie z zachowaniem okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na dzień 31 lipca 2018 r. W okresie wypowiedzenia Pan Jean-Noël Fourel będzie kontynuował swoją pracę w spółce - wyjaśniła Selena.
Obecnie w zarządzie Seleny tworzą jeszcze: wiceprezes ds. sprzedaży i marketingu Marcin Macewicz, wiceprezes ds. finansowych Hubert Rozpędek, wiceprezes Agata Gładysz (dyrektor ds. innowacji i rozwoju) oraz Artur Ryglowski (dyrektor ds. operacji produkcyjnych i logistycznych)

Jean-Noël Fourel

Fourel prezesem firmy został we wrześniu 2016 r. W latach 1986-1992 pracował w przemyśle w firmach Bendix Electronics i Motorola.

Od 1992 do 2000 r. zajmował pozycję Chief Marketing Officer Grupy w firmie Legrand. W latach 2000-2007 pełnił funkcję Chief Operating Officer w firmie Somfy.

Od 2007 do 2015 r. był prezesem Onduline, globalnego producenta lekkich pokryć dachowych.

Z wykształcenia inżynierem, ze specjalizacją w dziedzinie robotyki. Ukończył Ecole des Arts et Catholique Métiers w Lyonie oraz MBA w HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales) w Paryżu.

Już w przeszłości bliskie kontakty z Polską: w latach 1982-1984 Jean-Noël Fourel służył jako zastępca Attache Naukowego we francuskiej ambasadzie w Warszawie.

Selena

Spółka wyspecjalizowana w produkcji chemii budowlanej powstała w Polsce w 1992 r., a obecnie działa w kilkudziesięciu państwach na czterech kontynentach.

Firma jest m.in. jednym z trzech największych producentów piany poliuretanowej na świecie. Dostarcza też kleje, uszczelniacze i systemy ociepleń budynków.