PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Sprawa dachu na Stadionie Śląskim - oświadczenie Huty Zabrze

Autor: wbo,ok
11-07-2011 13:25
Sprawa dachu na Stadionie Śląskim - oświadczenie Huty Zabrze

W nawiązaniu do publikacji na portalu wnp.pl z dnia 30 czerwca br. pod tytułem "Mostostal Zabrze pozwie Hutę Zabrze za kontrakt na Stadionie Śląskim" Huta Zabrze oświadcza, że nie ponosi ona winy za problemy Mostostalu Zabrze w realizacji inwestycji na Stadionie Śląskim.
Nieprawdziwa jest informacja przekazana przez Mostostal, jakoby Mostostal odstąpił od umowy z Hutą Zabrze (na wykonanie elementów konstrukcji stalowej dachu – red.) w połowie marca tego roku. Mostostal oczekiwał na dostawy z Huty Zabrze jeszcze w maju. Wynika to z pisemnej korespondencji Mostostal Zabrze do Huty Zabrze z 29 kwietnia 2011 (znak 001871), gdzie Mostostal wezwał Hutę Zabrze do "niezwłocznego dostarczenia Przedmiotu Umowy na plac budowy, nie później jednak niż w terminie 7 dni kalendarzowych liczonych od doręczenia niniejszego pisma". Zresztą w kwietniu Mostostal zażądał wypłaty z gwarancji ubezpieczeniowej ustanowionej przez Hutę Zabrze. Ubezpieczyciel odmówił Mostostalowi zapłaty wskazując właśnie na fakt dalszego związania Mostostalu oraz Huty Zabrze zawartą umową.

Mostostal Zabrze odmówił przyjęcia od Huty Zabrze elementów konstrukcji stalowej dachu wskutek własnych niezrozumiałych dla Huty Zabrze decyzji. Już w pierwszej połowie marca Mostostal złożył drugie zamówienie na takie same elementy w Hiszpanii. Będąc związanym dwoma zamówieniami (z Hutą Zabrze oraz z dostawcą z Hiszpanii) Mostostal robił od marca wszystko, aby tylko nie odebrać elementów zamówionych w Hucie Zabrze. Huta Zabrze była gotowa wydać Mostostalowi te elementy, o czym Mostostal był poinformowany.

Faktem jest, że między Hutą Zabrze a Mostostalem Zabrze powstał spór, ma on jednak inne przyczyny, aniżeli wskazane przez pana Juchniewicza, prezesa Mostostalu.

Huta Zabrze obserwuje dalsze poczynania Mostostalu i ze spokojem przyjęła zapowiedzi Mostostalu wniesienia pozwu.

Liviu Pecican

Wojciech Warian