Sąd przywrócił W. Różackiego na stanowisko prezesa Rafako

16-11-2012 12:18
Sąd przywrócił W. Różackiego na stanowisko prezesa Rafako
Fot. PTWP (Paweł Pawłowski)

Sąd Okręgowy w Gliwicach postanowił udzielić zabezpieczenia roszczenia o ustalenie nieważności uchwał rady nadzorczej Rafako z 29 października z wniosku Wiesława Różackiego, Dariusza Karwackiego i Bożeny Kawałko. W efekcie Różacki został przywrócony na stanowisko prezesa Rafako, a Karwacki i Kawałko na stanowiska wiceprezesów raciborskiej spółki.

Sąd postanowił udzielić zabezpieczenia roszczenia o ustalenie nieważności uchwał rady nadzorczej Rafako poprzez zawieszenie uchwał z 29 października - w których na prezesa spółki powołano Pawła Mortasa, a Macieja Kaczorowskiego na członka zarządu - do dnia odbycia posiedzenia rady nadzorczej Rafako w składzie ustalonym przez NWZ spółki zwołanym na 26 listopada 2012 r., ale nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r.
Sąd zakazał także członkom rady nadzorczej Rafako dokonywania jakichkolwiek zmian w składzie zarządu Rafako do dnia odbycia i zamknięcia NWZA. Jednocześnie są zawiesił wykonanie uchwały rady nadzorczej Rafako z 29 października, w których odwołano z zarządu spółki, Wiesława Różackiego, Bożenę Kawałko oraz Dariusza Karwackiego do 26 listopada, ale nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2012 r.

Na skutek postanowienia sądu obecny skład zarządu Rafako wygląda następująco: prezes Wiesław Różacki oraz wiceprezesi Dariusz Karwacki, Bożena Kawałko, Krzysztof Burek oraz Jarosław Dusiło.

29 października, przez rynek przetoczyła się burza związana ze zmianą w zarządach PBG i Rafako, w efekcie której obiema spółkami przestał kierować Wiesław Różacki, a zastąpił go Paweł Mortas.

Różacki poinformował wówczas, że sam zrezygnował z kierowania PBG, jako powód podając brak możliwości sprawowania kontroli nad kluczowym aktywem operacyjnym PBG jakim jest pakiet kontrolny akcji Rafako.

Zaznaczył, że bez jego wiedzy Multaros Trading Limited (cypryjska spółka poprzez którą PBG kontroluje ponad połowę udziałów Rafako) zawarł 4 lipca umowę o świadczenie usług doradczych i finansowych oraz zastawu na wszystkich posiadanych przez siebie zdematerializowanych akcjach Rafako na rzecz Adaptorinvest. W opinii Różackiego, działania te mogą spełniać przesłanki działania na szkodę PBG oraz jego wierzycieli.