Prezes Mostostalu Warszawa zrezygnował ze stanowiska

23-03-2012 15:53
Prezes Mostostalu Warszawa zrezygnował ze stanowiska

Jarosław Popiołek, po blisko siedmiu latach kierowania Mostostalem Warszawa, zrezygnował ze stanowiska.

O decyzji prezesa Mostostal poinformował w piątkowym komunikacie. Popiołek złożył rezygnację, motywując ją powodami osobistymi, blisko dwa miesiące temu - pod koniec stycznia, ale spółka poinformowała o tym dopiero w piątek.
- Rezygnacja Jarosława Popiołka z funkcji prezesa zarządu spółki nastąpi z dniem wcześniejszym spośród 31 maja 2012 r., lub dnia poprzedzającego dzień powołania nowego prezesa zarządu przez radę nadzorczą - napisano w komunikacie.

Obecna, pięcioletnia kadencja Popiołka, dobiega końca w czerwcu tego roku. Od pewnego czasu na rynku spekulowano, że odejdzie on ze spółki. Powodem miało być niezadowolenie większościowego akcjonariusza Mostostalu - hiszpańskiej Acciona Infraestructuras - ze słabych wyników grupy. W 2011 r. zanotowała ona ponad 128 mln zł straty netto, głównie przez kontrakty drogowe.

- Mimo wyjątkowo niesprzyjających warunków gospodarczych oraz niesprzyjającego otoczenia w tym czasie w kraju, czynników szczególnie mocno odciskających swoje piętno na branży budowlanej, Mostostal Warszawa w sposób bezapelacyjny pozostaje jedną z wiodących firm branżowych na polskiej scenie - pisał przed kilkoma dniami w liście do akcjonariuszy Popiołek przy okazji publikacji wyników grupy za 2011 r.

Czytaj: Rekordowe przychody Mostostalu Warszawa. Strata również

- Pomimo niezwykle trudnej sytuacji ekonomicznej w Europie oraz na świecie, która ma wpływ na polski rynek, również budowlany, można stwierdzić, że Mostostal Warszawa znajduje się obecnie w silnej i stabilnej kondycji technicznej, organizacyjnej i operacyjnej - pisał również.

Jarosław Popiołek został prezesem Mostostalu pod koniec marca 2005 r. Wcześniej przez dwanaście lat był związany z Warbudem, gdzie przed przejściem do Mostostalu pełnił stanowisko prezesa oraz dyrektora generalnego spółki.

Popiołek jest absolwentem wydziału inżynierii sanitarnej i wodnej Politechniki Warszawskiej. Karierę zawodową zaczynał pod koniec lat 80. w Warszawskim Przedsiębiorstwie Budownictwa Przemysłowego Żelbet. Na początku lat 90. kierował m.in. budową odcinka metra w Algierze oraz budową hotelu Mercure w Warszawie.

Skład zarządu Mostostalu Warszawa tworzą obecnie jeszcze wiceprezesi Jose Angel Andres Lopez i Andrzej Sitkiewicz oraz członkowie Włodzimierz Woźniakowski, Miguel Vegas Solano, Jacek Szymanek oraz Fernando Llorente Minguez.

NA GIEŁDZIE