Jerzy Wiśniewski powrócił na stanowisko prezesa PBG

24-04-2014 19:43
Jerzy Wiśniewski powrócił na stanowisko prezesa PBG
Fot. PTWP

Rada nadzorcza znajdującego się w upadłości układowej PBG powołała Jerzego Wiśniewskiego, głównego akcjonariusza i założyciela firmy, na stanowisko prezesa. Wiśniewski wraca na to stanowisko po blisko dwóch latach przerwy.

Jak podkreśliło PBG, objęcie przez dotychczasowego przewodniczącego rady nadzorczej funkcji prezesa wskazuje na "osobiste zaangażowanie głównego akcjonariusza w finalizowany proces postępowania układowego i dowodzi woli przejęcia bezpośredniej odpowiedzialności za doprowadzenie do zawarcia porozumienia z wierzycielami spółki".
Dotychczasowy prezes PBG, Paweł Mortas, pozostanie w zarządzie spółki w roli wiceprezesa. Mortas obecnie jest także szefem kontrolowanego PBG raciborskiego Rafako.

- Moja ponowna obecność w strukturach zarządu PBG świadczy o tym, iż zawarcie układu jest dla mnie, również jako głównego akcjonariusza, priorytetem i na tym celu chcę skupić obecnie cała swoją energię. Rozmowy z wierzycielami wchodzą w ostateczną fazę, a poprzez swoją osobę oraz mój wpływ na spółkę, chcę zapewnić sprawność oraz szybkość podejmowania kluczowych decyzji w najbardziej wrażliwych kwestiach - powiedział Wiśniewski, cytowany w komunikacie.

- Funkcję prezesa zarządu planuję pełnić do momentu zawarcia układu z wierzycielami. Po zatwierdzeniu układu wybór zarządu nastąpi zgodnie z ładem korporacyjnym spółki zaakceptowanym w drodze negocjacji z wierzycielami - dodał.

PBG przypomniało, że Wiśniewski był prezesem spółki przez 14 lat - do 28 czerwca 2012 r. - po czym zrezygnował na rzecz funkcji przewodniczącego rady nadzorczej. Jego miejsce zajmie Maciej Bednarkiewicz, dotychczasowy wiceprzewodniczący nadzoru PBG.

Sąd Rejonowy w Poznaniu ogłosił upadłość PBG z możliwością zawarcia układu 13 czerwca 2012 r. Na upadku spółki miały zaważyć przede wszystkim nierentowne kontrakty drogowe oraz budowa Stadionu Narodowego w Warszawie.

Istotne było także wycofanie się banków z finansowania przejęcia Rafako, które PBG musiało finalnie zrealizować ze środków własnych.

NA GIEŁDZIE

PBG SA [PBG]